Szóközzel elválasztva több szóra is kereshet. Egy kulcsszó hossza minimum három karakter lehet.
HÍREKKLUBUNKRÓLTAGSÁGPROJEKTEKGALÉRIAKAPCSOLAT
DiákcsereDélvidéki kapcsolatokEgyüttműködési megállapodás a Bibó István GimnáziummalInteract Club alapítási ünnepségeInteract gyalogtúraKaló Imre borász előadásaLátogatás a kikindai Rotary ClubnálLátogatás a kronachi testvérklubnálRotary BográcsozásRotary Bográcsozás 2012Rotary Bográcsozás 2012.Rotary BálRotary KarácsonyÉlelmiszersegély-osztás rászorulóknak

Újabb kötés Magyarkanizsával

21
10
2013

Nagy örömmel készül a testvériségre Halas és a szerbiai magyar község Rotary-klubja

Rendkívül közvetlen és szívélyes hangulatban folytatták, amit szeptember derekán elkezdtek Magyarkanizsa és Kiskunhalas rotaristái: a testvérklubbá szövődés előkészületeit. A két szervezet együttműködésének a célja a jószolgálati küldetés kiszélesítése – erősítette meg a két elnök a múlt héten Sóstón rendezett találkozón.

A Halassal már testvértelepülési kapcsolatban lévő nagyközség rotaristái első ízben idén, szeptember 18-án látták vendégül a halasiakat. Különleges nap volt az a magyarkanizsaiaknak, hiszen ekkor ünnepelték a 2. világháború idején, 1941-ben betiltott ottani Rotary-klub újjáalakulásának napját. Az akkor felmerült testvérklub-létesítési ötlet mára kiforrott célkitűzéssé vált.

A múlt keddi sóstói vacsorán Kastyják János ügyvéd, halasi Rotary-elnök síkraszállt a kétoldalú együttműködés mellett, ezért azt kérte saját és kanizsaiak rotaristáitól, járuljanak hozzá javaslatokkal, ötletekkel e kooperáció elmélyítéséhez, tartalma kiszélesítéséhez. Kaszás Károly professzor (interjúnkat lásd alább!), kanizsai Rotary-elnök válaszában háláját fejezte ki a halasiak figyelmének és jelenlétének a szeptemberi újjáalakuláson, és hangsúlyozta: komoly erőt és örömet ad a határontúliaknak ez a támogatás.

Bár a múlt heti – Márton-napra való tekintettel szolid libakóstolóval és helyi borokkal dúsított – találkozó a barátság kötetlen hangulatában telt, a közeljövő a dologlátásé lesz: megkezdődött az a munka, amely várhatóan a jövő év második hónapjában ünnepli első eredményt. Akkor, február 6-án, a halasi Rotary-klub hagyományos – immár harmadik alkalommal megrendezendő – bálján sok kerülhet a magyarkanizsai és halasi együttműködési megállapodás megkötésére.

Tanulni – egy hullámhosszon

- Mit vár a halasi-kanizsai kapcsolatok szorosabbra fűzésésétől? – kérdeztük dr. Kaszás Károlytól.

- A Rotary-eszmeiség alapja a földrajzi-politikai, de ugyanígy ideológiai, vallási és más határokon túlnyúló humanizmus, az emberség és a közös értékek megőrzésének, fejlesztésének elve. Ebből a szempontból mi tanulni jöttünk ide: tanulni, hol és miben tudunk segíteni, milyen kezdeményezésekkel és hogyan történik a rászorulók felkutatása, támogatása. Emellett a két település között nincs nagy távolság, ami arra is reményt ad, hogy ez a Rotary-barátság később üzleti, kulturális vonalon, de nemcsak közéleti, hanem baráti szinteken is további közeledést hoz majd.

- A szokásos udvariaskodás helyett itt tényleg úgy tűnt, hogy szívbéli örömmel találkoztak újra. Ez azért nem szokványos…

- Teljesen úgy látom, hogy egy hullámhosszon vagyunk. Teljes közvetlenség, ugyanakkor nagy tisztelet van mindkét oldalban a másik irányába. Így aztán nem csoda, hogy nem is a formaságok, a protokoll vezeti a viselkedésünket. Egyértelmű volt, hogy azonnal pozitív választ adunk a megkeresésre, így találkoztunk szeptemberben és most is.

Dr. Kaszás Károly professzor 1954-ben született Magyarkanizsán. Pedagóguscsaládból származik, és bár a pályáját téglagyári fizikai munkásként kezdte, ma egyetemi tanár, a Szerbiai Mérnöktudományok Akadémiájának rendes, a Magyar Tudományos Akadémiának pedig külső tagja, s több egyéb mellett a londoni Lloyd’s-cég egyik minőségbiztosítási szakértője. Nős, két gyermek édesapja, és 37 éve a harcművészetek szerelmese, 5 danos judo mester.

Kép, szöveg: Kohout Zoltán

Hol vagyok? | Hírek