Szóközzel elválasztva több szóra is kereshet. Egy kulcsszó hossza minimum három karakter lehet.
HÍREKKLUBUNKRÓLTAGSÁGPROJEKTEKGALÉRIAKAPCSOLAT
DiákcsereDélvidéki kapcsolatokEgyüttműködési megállapodás a Bibó István GimnáziummalInteract Club alapítási ünnepségeInteract gyalogtúraKaló Imre borász előadásaLátogatás a kikindai Rotary ClubnálLátogatás a kronachi testvérklubnálRotary BográcsozásRotary Bográcsozás 2012Rotary Bográcsozás 2012.Rotary BálRotary KarácsonyÉlelmiszersegély-osztás rászorulóknak

Történelmet írt a magyarországi és magyarkanizsai Rotary

21
10
2013

Elnöki méltatás és jótékonysági tanyajárás Kiskunhalason 40 kilós élelmiszer-segélycsomag a legrászorultabb családok tucatjainak

Mind a magyar Rotary-szervezet országos és kiskunhalasi elnöksége, mind a vajdasági Magyarkanizsa Rotary-klubjának vezetősége egyetért abban, hogy két város testvéri szerződése egyedülálló színfolt a világszervezet csaknem 110 éves történetében. A kiskunhalasiak február eleji jótékonysági bálján több mint félmillió forint gyűlt össze a rászorultak javára. Az ebből vásárolt segélycsomagokat maguk a rotaristák szállították ki a környező tanyákra.

Bő félmillió forintot gyűjtött össze február 6-i jótékonysági bálján a kiskunhalasi Rotary Klub tagsága annak érdekében, hogy alapvető, tartós élelmiszerekkel segíthesse a várost övező tanyavilág rászorulóit a téli évszakban. A szombat esti jótékonysági Rotary bál azonban nemcsak ezzel a humanisztikus akciójával vívott ki figyelmet magának, hanem egy különleges diplomáciai aktussal is.

A vajdasági Magyarkanizsa és Halas rotaristái szeptember óta egyre szorosabbra fonták a két klubszervezetet összekötő szálakat. Az őszi készülődés megkoronázásaként a februári bálon megtörtént e testvérklubi szerződés aláírása dr. Kastyják János kiskunhalasi és dr. Kaszás Károly magyarkanizsai Rotary-elnök aláírásával. Az 1906-ban alapított Rotary-világszervezet történelmében úgyszólván egyedülálló kisvárosi testvérklub-szerződés rangját mutatja az is, hogy mind a magyar kormányzó, mind a szerb alkormányzó jelenlétével tisztelte meg az aláírási ceremóniát.

Cseri Miklós, a 1911. számú district kormányzója beszédében úgy fogalmazott: a két fiatal klub e barátságoklevél aláírásával történelmet írt. Majd külön méltatta Bordás Zoltán kiskunhalasi titkár kitartó munkáját és a halasiak támogatását. – A rotarista az az ember, aki megteheti, hogy másokat segít és szolgál, és meg is felel ennek a kötelességének. Halas azonban abban is szép példát mutat, hogy gyámolítja a határon túliakat – emelte ki magyar Rotary-vezető. Az együttműködési egyezményt meleg szavakkal üdvözölte a Szerb Kormányzóság alkormányzója, Milos Szekulity is, majd Ümi Csejovity asszony a szerbiai Rotary nemzetközi kapcsolatok asszisztense közvetítette Nyilas Mihály Magyarkanizsa polgármesterének üdvözletét is.

Kaszás Károly magyarkanizsai elnök szintén köszönetét fejezte a halasi klub támogató jelenlétéért, és megerősítette: barátságokat kötni, kapcsolatokat ápolni és erősíteni, ám nem utolsó sorban tanulni szeretnének a magyar testvérklubbal való együttműködés során. A hivatalos aktus végén, a kölcsönös reprezentatív ajándékozás során a kanizsaiak egy-egy helyi agyagból formált és égetett órát cseréltek Kastyják János elnökkel: a két időmérőt egyazon pillanatban indították el…

A barátságoklevél megszületése ugyanakkor nemcsak a helyi tagság és vezetők munkájára támaszkodott, hanem megmozgatta az országos szervezet több tagját is: a testvérklubi kapcsolat létrehozását és a halasi klub törekvését a legnagyobb figyelemmel és érdeklődéssel kísérte-segítette Kevei Béla és Balogh György, valamint Szabó Géza, a Dél-Magyarországi régió alkormányzója, illetve valamint Hámori Pál, az Északnyugat-Magyarországi régió alkormányzója.

A bál könnyedebb felét korántsem a könnyű műfajban nyitotta meg a tehetséges halasi operaénekes, Hardy-Horváth Mária, aki hibátlanul kiénekelt áriákkal lenyűgözte a közönséget; majd az éj késői óráiban a 4 For Dance elnevezésű táncos formáció szórakoztatta a két ország-város jótékonykodó rotaristáit.

A februári szolidáris akció második felvonásaként a kiskunhalasi klub tagsága - a helyi mezőőrség és a helyi szociális segítők bevonásával - juttatta el az érintettekhez a bő félmilliós Bevételből vásárolt segélycsomagokat. Csaknem 30 család részesült a különféle tartós, alapvető, illetve a hátrányosabb körülmények közt élők asztalára ritkán kerülő különlegességekkel elkészített pakkokból. A tanyasi kiszállítás – a hatalmas hóban – még a terepjárókkal is igen kalandosnak bizonyult, de szívszorító és örömteli pillanatokkal és a megajándékozottak hálájával kísérte a rotaristákat. A két konvoj 14-én, vasárnap késő délutánig járta a vidéket, hogy az egyenként 40 kilós csomagokat mindenhová eljuttassa. Bizony, volt öröm a Pap-családban is, ahol a gyerekek ritkán majszolhatnak csokoládét! Nem csoda, hogy Zsuzsi, a legnagyobb lány, mindjárt hozta is büszkén megmutatni szín jeles bizonyítványát… A könnyekig meghatódtak a Bezsenyi-portán is: a nagymamával élő anya és kislánya sokáig nem lesz híján a legfontosabb élelmiszereknek.

Kép, szöveg: KZ

Hol vagyok? | Hírek